’Elk kind een fiets’. Coalitie tegen armoede komt van de grond

Niet van toepassing

25 april 2022 - Noordhollands Dagblad - Rob Bakker

Met 25 fietsen per jaar begon het anderhalf jaar geleden, inmiddels is het porject ‘Elk kind een fiets’ de grens van driehonderd gratis verstrekte fietsen gepasseerd.

In de actie werken de stichting Share2day van Alkmaarder Vincent van de vrede, de ANWB, Stichting Leergeld Alkmaar en de gemeenten in de regio. De fietsen zijn bedoeld voor jongeren die in armoede opgroeien.

Wie van z’n oude karretje af wil, kan ‘m inleveren bij de fietsenwerkplaats van Rataplan. Daar wordt er weer een nieuwe, veilige fiets van gemaakt die gratis ter beschikking wordt gesteld aan jongeren uit gezinnen waar geen geld is voor een nieuwe fiets.

Inititiatiefnemer Vincent van de Vrede startte de actie toen hem ter ore kwam dat er ook in de regio Alkmaar kinderen zijn die niet eens een fiets hebben om naar school te gaan. Een fiets is een basisbehoefte, zegt Van de Vrede. “Een fiets heb je nodig om optimaal in de maatschappij te kunnen functioneren.” Gaandeweg ontdekte Van de Vrede dat er nog veel meer te doen is op het vlak van armoedebestrijding. Fietsen voor volwassenen bijvoorbeeld. Maar ook spullen voor school, zoals een laptop of mee kunnen met het schoolreisje. Hij vindt het bovendien belangrijk dat er meer gebruik wordt gemaakt van de voorzieningen die er al zijn. Vaak is bij de doelgroep niet bekend welke voorzieningen er al zijn. “Het sociaal landschap is te versnipperd.”

Coalite tegen armoede

Vandaar dat Van de Vrede zich inspant voor de zogeheten ‘coalitie tergen armoede’. Alle partijen die zich bezighouden met armoedebestrijding komen daarin samen. Op 20 mei wordt op de Paardenmarkt in Alkmaar een actiedag gehouden waarin al die instellingen en organisaties vertellen wat zij zoal doen als het gaat om armoedebestrijding. Er komt ook een interactieve website waarop al die informatie te vinden is. Die wordt op 13 juni gelanceerd. De website is ook bedoeld als ‘kennisbank’. Professionele hulpverleners die zich bezighouden met armoedebestrijding kunnen hier ervaringen uitwisselen en zo van elkaar leren. Van de Vrede wil ook dat er breder onderzoek wordt gedaan naar armoede in de regio Alkmaar.

--------------------

Op vrijdag 20 mei 2022 zijn er bij de inzameldag voor 'Elk kind een fiets'! maar liefst 27 fietsen gedoneerd! Straks hebben die fietsen allemaal een hele blijenieuwe eigenaar. Namens Stichting Leergeld, Share2day, Voedselbank Alkmaar e.o., Rataplan, ANWB en de gemeente Alkmaar: dank jullie wel! Wil jij ook een fiets doneren? Of meer informatie? Kijk opwww.alkmaarfietst.nl of geef de fiets direct af bij Kringloopwinkel RataPlan.