Fietsen voor Fietsen

Niet van toepassing

Inzamelingsactie voor Stichting Leergeld Alkmaar

9 juni 2023 - Flessenpost Alkmaar

Stichting Leergeld Alkmaar doet mee met de landelijke Leergeld campagne “Geen Kind Achterop!” Met deze campagne vraagt Leergeld aandacht voor haar inzet om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Nederland op de fietskilometers kunnen maken.

In 2022 hebben de stichtingen Leergeld zo’n 37.000 kinderen aan een fiets geholpen. Dit houdt in dat kinderen uit gezinnen met weinig geld nu toch net als hun leeftijdsgenoten een goede fiets hebben om naar school te kunnen of in hun vrije tijd ergens naar toe te gaan. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat elk kind in Nederland een fiets heeft, maar dat is het dus zeker niet. Leergeld Alkmaar heeft sinds haar start in 2021 ruim 450 kinderen uit de gemeente Alkmaar blij gemaakt met een fiets. Om dit werk te kunnen blijven doen zijn er op vrijdag 16 juni 2 fietsacties om geld en fietsen in te zamelen.

Fietschallenge: in 24 uur van Amsterdam naar Parijs

Twee Alkmaarse jongens Daan (21) en Merle (22) gaan fietsen van Amsterdam naar Parijs. Een wielerwedstrijd georganiseerd door SKITS (Amsterdams studenten schaats-, wieler en skeelervereniging). Aanstaande vrijdag, 16 juni, is de start in Amsterdam. Merle & Daan willen de 500 kilometer in 24 uur afleggen en op 17 juni finishen onder de Ijffeltoren in Parijs. Met deze fietschallenge halen ze geld op voor Leergeld Alkmaar, zodat ook kinderen uit gezinnen met weinig geld een eigen fiets kunnen krijgen en kilometers kunnen maken. In alle opzichten dus sportieve jongens die van een uitdaging houden. Jongens met benen van staal en een hart van goud. Zij verdienen zeker een steuntje in de rug, doneer viahttps://gofund.me/a3e7306c en help daarmee ook een kind met een fiets! De voorbereidingen en tour kunnen worden gevolgd op Instagram: fietsvoorfiets.

Fietseninzamelactie bij Rataplan

Leergeld gunt ieder kind een fiets. Om aan de groeiende vraag naar fietsen te kunnen voldoen organiseert Leergeld Alkmaar gedurende de landelijke Leergeld campagne “Geen Kind Achterop” een feestelijke fietsinzamelingsactie bij Rataplan in Alkmaar. Heeft u nog een oude fiets in de schuur staan, die nog prima opgeknapt kan worden? Kom deze dan inleveren op vrijdag 16 juni tussen 10.00 en 13.00 uur bij RataPlan Alkmaar (Zijperweg 46/50 in Alkmaar). Er staat een heerlijk kopje koffie met wat lekkers klaar! Ook buiten deze tijden kunt u bij Rataplan altijd een fiets inleveren. Fietsen van groot naar klein zijn van harte welkom. Dankzij uw oude fiets raakt geen kind achterop!

Veel gezondheidsvoordelen van fietsen

Zelf op de fiets kunnen stappen is in Nederland belangrijk voor de zelfstandigheid van kinderen. Het vergroot hun leefwereld, ze kunnen zelf naar school, sport of vrienden gaan. Bewegen is ook belangrijk voor de motoriek en het voorkomen van overgewicht; een half uurtje fietsen staat qua verbranding van het aantal calorieën gelijk aan een Cornetto. Wist je dat een kind dat elke dag 20 tot 30 minuten fietst ’s avonds sneller in slaap valt? Kortom er zitten voordelen aan fietsen voor kinderen.

Samenwerking “Ieder kind een fiets in Alkmaar”

Bij het project “Ieder kind een fiets in Alkmaar” zijn verschillende partijen betrokken. De ANWB heeft het kinderfietsplan. Mensen die een ongebruikte fiets in de schuur hebben staan, kunnen deze aanmelden bij de ANWB. Zij komen de fiets dan ophalen. De fiets wordt opgeknapt door de fietsenmakers van Rataplan. Leergeld Alkmaar zorgt ervoor dat de opgeknapte fietsen bij kinderen terecht komen uit gezinnen met weinig financiële middelen. Gemeente Alkmaar, de Voedselbank en Share2day zijn ook onderdeel van het project “Ieder kind een fiets in Alkmaar”.

Leergeld wil dat alle kinderen kilometers kunnen maken en onbezorgd mee kunnen doen op school en in hun vrije tijd net als hun leeftijdgenoten. Daarom staat vrijdag 16 juni in het teken van fietsen. Helpt u mee? Lever een oude fiets in of steun de actie Fietsen voor Fietsen! De donaties zorgen ervoor dat Leergeld kinderen kan blijven helpen om kinderen te laten fietsen.